Adventi kocka – kockáknak

on

Mint az már az eddigiekből kiderülhetett, Arszlán és barátai nagyon kedvelik a matematikát. A logikai feladatok mellett egy másik különösen izgalmas terület számukra a fraktálok témaköre. Így kézenfekvő volt az ötlet, hogy az idei adventi kalendáriumot egy térbeli fraktál, a Menger szivacs alapján építsék meg. Persze nem a teljes fraktált, csak egy közelítését.

Épp kapóra jött, hogy egy korábbi “munkájuk” alkalmával jelentősebb mennyiségű névjegykártyához jutottak, mely eddig csak porosodott a raktár sarkában. Elhatározták, hogy ebből fogják megépíteni a kalendáriumot.

6 névjegykártyából ilyen kis kockákat könnyen lehet csinálni:

menger3

Nem túl szép, hogy a fülecskék kilógnak, így a látható oldalakra egy-egy további névjegykártyából takarást is tenni kell, így lesz szép és tartós a szerkezet. Ez egy kocka esetén  – amely a Menger szivacs nulladfokú közelítésének tekinthető – tehát összesen 12 kártyát jelent. Magasabbrendű közelítéseknél persze átlagosan kevesebb kártya kell kockánként, hiszen két kocka kapcsolódó közös oldalára nem kell extra takarás (de a két kocka oldala igen, tehát egy közös oldal 2 kártyát jelent!)

Hogy emlékeztessen egy adventi koszorúra, kicsit változtattak az alap szivacs sémán: a felső lap négy sarkára így egy-egy eggyel kisebb rendű szivacs került. A képen egy elsőfokú közelítés látható.

menger2

Kérdések

1. Hány névjegykártya kell összesen a fenti elsőfokú adventi kockához?

2. Általában n-edfokúhoz?

3. Vajon a gyakorlatban hányadfokú közelítést tudnak megépíteni barátaink, ha a megfelelő mennyiségű névjegykártya beszerzése nem akadály?

4. Építsetek meg ti is egy minél magasabb fokú adventi kockát! Jó szórakozást hozzá, és képeket feltétlenül küldjetek! 🙂

Update

A könnyebb érthetőség kedvért íme egy negyedfokú adventi Menger-kocka, amit gyorsan összedobtunk a srácokkal itt az irodában*:

menger1

* Na jó, azért az durva lenne… igazából Structure Synth + Sunflow segítségével készült a kép.

11 thoughts on “Adventi kocka – kockáknak

  1. n-edfokú kocka esetén, m kisebb n-re, minden fedetlen fedlapra kerül 4 m-1-edfokú, vagy csak a legmagasabban elhelyezkedőkre? (miképp burjánzanak a gyertyák?)

  2. /off

    valahol ott a rabos-kapcsolós résznél tök elment a blog matematika szakos egyetemi végzettség felé (ami persze nem probléma, láthatóan jelentős, lelkes és érdeklődő közönség gyűlt ide, maximális reszpekt nekik).

    Csak érdeklődnék: a jövőben lesznek további, az első posztokhoz hasonló agydolgoztató, érdekes feladványok a pórnép számára, vagy most már örökre beragadtunk ebbe a fraktálos, kilencismeretlenes egyenletes, elméleti matematikai síkba?

    Ne értsétek félre, nincs vele gondom, csak akkor sajnos nem nekem való a blog, és tovább állok. Tényleg csak kérdem. Előre is köszi.

    /on

  3. A jelenlegi feladathalmaz nagyjából lefedi azt amit szeretnénk, a továbbiakban is ezekhez hasonló könnyebb-nehezebb feladatok lesznek.

    Némi absztrakt gondolkozással, és gimis matek tudással a legtöbb feladat megoldható.

    A “könnyű” taggel ellátott feladatokhoz csak ötlet kell, különösebb felkészültségre nincs szükség.

  4. @terasz9: Ehhez a konkrét feladathoz pl. csak néhány (mennyi is? 🙂 ) névjegykártyára van szükség, meg minimális kézügyességre. A kockahajtogatás/építés tényleg nagyon szórakoztató tud lenni, érdemes kipróbálni (és nagyon addiktív – én szóltam).

    AZ általános képlet kidolgozása persze feltételez némi matematikai alapismeretet, de középiskolai tudással ez is bőven megoldható szerintem. Kell hozzá egy kis térlátás mondjuk, az biztos.

  5. “Építsetek meg ti is egy minél magasabb fokú adventi kockát!”
    Megéptettem az elsőfokút, ami a nulladfokúnál magasabb, tehát ezt a részét megcsináltam! 🙂

  6. ok, köszönöm a válaszokat.
    nem tudtátok elvenni a kedvemet, maradok
    🙂

    de most már tényleg nem offolom szét a kommentfalat, elnézést. megyek kockát építeni.

  7. 2. csak összehasonlításul, ha más is csinálná, könnyen elszámolhattam

    O(n) = n. fokúhoz kocka oldalán látszó (összerakásnál majd érintkező) névjegyek száma = 8^n
    Nagyobb kocka összerakásához kell 20 kisebb kocka, ezeknek összesen 48 lapja érintkezik.
    A 0-adfokú kockához 12 névjegy kell.
    KN(n) = amennyi névjegy egy n-edfokú kockához kell = 20*KN(n-1) – 48*O(n-1) =
    … = 8*20^n + 4*8^n

    Az adventi verzióhoz kell még négy kiskocka, kockánként két új érintkező lap adódik.
    AN(n) = ennyi névjegy kell az adventi verzióhoz = KN(n) + 4*(KN(n-1) – 2*O(n-1) =
    … = 48/5 * 20^n + 5*8^n

    4.
    egy 0-adfokút összeraktam, de az adventi naptár már megvolt, és a fent kapott számok meg elborzasztottak. A névjegyek amúgyis a todo-listákhoz kellenek :-). Kicsit azért elgondolkodtam, h honnan lehetne szerezni költséghatékonyan végtelen számú összeragasztgatható kiskockát.

Comments are closed.