Hajótörés

on

A következő egy team building feladat adaptációja. Enikőnek köszönjük, hogy megosztotta velünk.

Arszlán, Belián és Cipórián egyszer hajótörést szenvedett a Csendes Óceán közepén. Az alábbi tárgyakat sikerült kimenteniük a süllyedő hajóból:

  1. egy 4 személyes gumicsónakot,
  2. egy borotválkozó tükröt,
  3. moszkító hálót,
  4. 20 liter ivóvizet egy kannában,
  5. néhány konzervet,
  6. az óceán részletes térképét,
  7. 7,5 liter olaj-benzin keveréket,
  8. egy kis tranzisztoros rádiót,
  9. egy szextánst,
  10. 2 négyzetméter átlátszó műanyag fóliát,
  11. cápariasztót,
  12. 1,1 liter erős rumot,
  13. 4,5 méter nylon kötelet,
  14. 2 doboz csokoládét,
  15. 1 horgász felszerelést,
  16. 1 doboz cigarettát,
  17. 3 doboz gyufát,
  18. és összesen 60 dollárt amerikai bankjegyekben.

Legjobb tudomásuk szerint 1000km-re délnyugatra voltak egy szigettől.

Milyen menekülési stratégia mellett dönthettek? Melyik tárgyat mire használhatták fel? Mi a legfontosabb tárgy? Állítsunk fel egy fontossági sorrendet!

Lévén ez egy team building feladat, a megoldást most együtt találjuk ki a kommentekben!

Ezzel a bejegyzéssel a blog két hétre szabadságra megy. Jövőre érkezünk új feladatokkal, amiket egyébként továbbra is várunk a fogaskerek@csokavar.hu címre.

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

5 thoughts on “Hajótörés

  1. A vízben fetrengve nagy valószínűséggel biztosra mondható, hogy első helyen a csónak szerepel, közvetlen mögötte a vízzel.

    Mivel pont az ivóvíz a szűk keresztmetszet, igencsak spórolva ez azt jelenti, hogy maximum egy hetük van elérni a szigetet, vagy felvetetni magukat egy hajóra (erre kellhet pl. a borotválkozótükör, hogy jelezzenek vele)

    Hasonló okból fontos még a szextáns és a térkép.
    Tekintettel arra, hogy hét napot kibírnak étlen, a csoki-konzerv annyira nem fontos, elég a halászfelszerelés is cápariasztóval.

    A kötélnek és a fóliának akkor van értelme, ha “vitorlázni akarnak” vele, ez esetben valamelyiknek el kell játszani az árbóc szerepét – mert rúd nincs.

    A benya-cigi-gyufa-háló-rádió maradhat a helyszínen (bár ha a rádióval kommunikálni lehet, akkor kell)

    Az utolsó pedig minden bizonnyal a pénz, valamint közvetlen előtte az alkohol, amit jelen esetben nem (máskor minden bizonnyal szívesen) fogyaszthatnak el, lévén drasztikusan dehidratálja a szervezetet.

    Én egyébként beletennék a felsorolásba egy kemény megkötést is, ami szerint maximum felét lehet elcipelni, vagy valami ilyesmi. Kíváncsi vagyok más gondolatmenetére is.

    (ja, és még valami, ami kicsit OFF: tegnap együltő helyemben végigolvastam a 15 éves kapitányt)

  2. Nahát örülök, hogy a blog ilyen hatással van rád. Valójában az egészet csak azért indítottuk, mert főállásban a könyv kiadójánál dolgozunk a marketing osztályon…

  3. Ha tényleg a vízben vannak, és azon gondolkoznak, hogy hányadik is legyen a csónak a sorrendben, akkor esetleg amíg a többi kiforr, addig is használják a cápariasztót ..

    Amikor én hallottam teambuildingen hasonlót, akkor a végén ráadásul megosztották a megfejtést is, amiről kiderült, hogy valójában amerikai űrhajósokra vonatkozott – ami azért persze kicsit más eset, a fentieknél várhatóan rövidebb kifutással.

  4. A gumicsónak és a víz a két első dolog, míg semmi szükség cigire, a pénzre és az olaj-benzin keverékre, ha a csónak nem motoros. Ha naponta 100km-t tudnak haladni, akkor 10 nap alatt érhetik el a szigetet. Ha csak 1 litert isznak fejenként és naponta, akkor 20 liter nem lesz elég, tehát valahonnan vizet kell szerezni, amire az átlátszó fólia jó lehet, kicsapódik rajta a pára. Tehát ez is kell, valamint valóban jó lehet vitorlának is. Ha feltételezzük, hogy az ivóvizet ilyen módon megoldottuk, akkor a következő az élelem, amihez kell a már meglévő csokoládé és konzerv + a horgászfelszerelés. Ha mindez megvan, akkor a vízben leselkedő veszély miatt kell a cápariasztó, de semmi szükség moszkító hálóra, az óceánon nincsenek szúnyogok. Ha tudunk térképet olvasni, akkor ezek után jön a térkép, iránytű és szextáns, de ha ez utóbbit senki sem tudja használni, akkor ez is a felesleges dolgok listájára kerül. A borotválkozó tükör valóban jó jelzőnek, tehát az is kell, de a pia is jól jöhet. Persze nem meginni, hanem fertőtleníteni, ha véletlenül valaki megsebesül. A gyufa és a rádió hasznossága erősen kétséges, hiszen az óceánon a gumicsónakban nem tudunk tüzet rakni, azt csak akkor vinném, ha nem tudnám, lakott-e a sziget és csak ekkor van értelme a hálónak is. A rádióval csak hallgatni tudom az adást, tehát esetleg arra lehet jó, hogy megtudjam keresnek-e és ha igen, akkor merre. A kötelet meg beraknám, mert akármikor jól jöhet.

  5. Nekem fontosnak tűnik a térkép, mert ha pl csillagos az ég, akkor tudnak navigálni, mellesleg nem valami nagy súlyú egy darab papír.
    Az a 4.5m nylon kötél érdekes lehet ha a 2×2-es műanyag fóliából akarunk vitorlát csinálni.
    A cápariasztót nem értem. Ha riaszt, akkor mi van? Nem nyúlkálunk a vízbe? Vagy addig nem horgászunk? Ehhez nem értek.
    A pénz, a gyufa, a benzin és a cigi (és talán a rum) jók lehetnek arra, hogy jelezzenek ha jön egy hajó… Hát mondjuk a kis rádió is alkalmas lehet arra, hogy észleljék egy hajó rádióját, és hallhatják, hogy merre járnak stb.
    A hálót pedig megtartanám. Végülis egy szigetre igyekeznek.

Comments are closed.